Hej! Marhabaan! Shlomo! Haay!


ska%cc%88rmavbild-2016-11-24-kl-09-56-00HEJ ALLA GLADA FÖRÄLDRAR! – Avdelningen Humlan

November är här och vi har redan fått se de första snöflingorna falla, dock smälte de så fort det nuddade marken.

Ibland är det svårt att veta vad barnen behöver för kläder vid utevistelsen, dag från dag, då det kan skilja sig ganska mycket temperaturmässigt. Det är bra om det finns ett tunnare alternativ och ett varmare alternativ så vi kan anpassa barnens kläder för utevistelsen så den blir så bekväm och rolig som möjligt.

MATEMATIK/TEKNIK

Vi har fortsatt att räkna in när vi ska börja sjunga en sång under samlingen, så att vi börjar samtidigt. Nu räknar även barnen in när vi ska börja sjunga. Roligt!

Ute har vi suttit i vattenpölarna och hällt vatten mellan olika hinkar. Vi har också jämfört varandras skoavtryck, vilka olika mönster skorna har samt vilken som är störst respektive minst.

NATURKUNSKAP

Vi försöker att vara ute mycket med barnen, ta tillvara på årstiderna. Sätta ord på väderlek. När det regnat har vi hoppat i vattenpölarna, några har sprungit och hoppat, några hoppat jämfota och beroende på hur mycket kraft man får i hoppet så stänker det olika mycket.

SPRÅK

Sångsamling har vi dagligen, där barnen får dra en sång ur en tygpåse. I påsen ligger det någon figur som symboliserar en sång. Denna månad har ”Klappa lilla magen” varit en stor favorit.

Utöver det så är det viktigt att vi pratar mycket med barnen, sätter ord på saker, vad de gör. Lägg dina röda vantar på hyllan. Ställ dig bakom och namnet på kompisen.

Vi har även arbetat med länderna Turkiet, Syrien och Indien där vi sagt ”Hej” på de olika språken. Marhabaan! Shlomo! Haay!

SKAPANDE/DRAMA

Vi har målat Turkiet, Syriens och Indiens flaggor med tuschpennor samtidigt som vi pratat om vilka färger respektive flagga har.

Barnen har också pysslat med djuren som är ”kända” för landet. Så vi har gjort en Kangalhund där vi använt oss av tallbarr, tuschpennor till Indien samt målarfärg till hamstern från Syrien.

Varje fredag har vi rörelse till musik från veckans land. Det är härligt att se hur mycket barnen tycker om att röra sig till musik. Några dansar tillsammans medan några står och håller sig i bordskanten och dansar. Så fort vi går in i rummet där vi har rörelse så går de fram till stereon och pekar, säger dansa.

Äventyret 13

HEJ ALLA GLADA FÖRÄLDRAR! – Avdelningen Trollsländan

MATEMATIK/TEKNIK

Vi har haft matematiksamlingar där barnen fått berätta hur gamla de är och visat med fingrarna. Vi provade även att plussa ihop alla barnens ålder, det var lite klurigt! Mönster ser barnen dagligen, de jämför och ser olikheter. Färger kan också placeras i olika mönster. Prepositioner är någon barnen övar på i den vardagliga miljön på förskolan, exempelvis att ställa sig bakom någon i en kö eller sitta bredvid någon på samlingen.

NATURKUNSKAP

Mycket av oktober handlade om hur allt förändras på hösten. Löven ändrar färg från grönt till gult, rött, orange och brunt. Vilka djur finns kvar i Sverige på hösten och vintern? Vart bor dem och vart tar de andra djuren vägen?

Barnen har funderat en del kring dessa frågor och kommit fram till lite olika svar. ”Några fåglar flyger iväg när det blir kallt.”, ”djur kan bo i marken”.

SPRÅK

I oktober började vi jobba med de olika länderna som barnen och föräldrarna kommer ifrån. Vi lärde oss hur man säger hej i Turkiet, Rumänien, Syrien och Indien. Barnen har även visat extra stort intresse för sitt eget namn och vill ofta öva på att skriva det själva. Utöver sina namn vill de gärna veta de andra barnens namn och namn på olika saker i deras närhet.

SKAPANDE/DRAMA

Mycket av skapandet denna månad har handlat om de olika länderna, deras flaggor och ett djur som är typiskt för det landet. Vi har målat flaggor med tuschpennor, använt målarfärg för att måla den Syriska brunbjörnen och den Indiska elefanten. Utöver detta har vi pysslat mycket med höstlöv. Barnen har fått göra hösttavlor genom att limma löv på papper. Musik och rörelse har varit i fokus hos barnen. Vi har haft fredagsdisco med valfri musik, rörelse till sånger som exempelvis Huvud, axlar, knä och tå samt Bamsespindeln.