Klura, färdiga, gå – naturvetenskap!


Barnens naturliga intresse för att finna svar ska tas tillvara och utmanas. Naturvetenskap förklarar vår omvärld. Det är samma värld som barnet i förskoleåldern utvecklas och leker i. För att barn i förskoleåldern ska förstå hur naturvetenskapliga fenomen är uppbyggda måste de själva undersöka och se resultat. För förskolebarnet kan ett experiment göras flera gånger, nytt resultat kan alltid jämföras med något annat.

Ovan ser ni en bild från vår avdelning Trollsländan där vi arbetade med ett experiment som heter ”studsande bubbla”. Vi utforskade vatten och luft 💦💨 och tränade på munmotorik.

Här en bild från avdelningen Humlan när den blåa gruppen var i skogen. Där åt vi frukt och hade samling. På väg dit hörde vi ljud av en lastbil som skulle parkera utanför Coop. Lastbilen pep för att den skulle backa. I skogen hörde vi fågelkvitter. Barnen tyckte att det var roligt och alla var glada.

Slutligen en bild från Myran när vi hade skräpverkstad och gjort något nytt av gammalt skräp. Vi tog gamla plastflaskor och olika flasklock som vi fyllde flaskorna med. Det var roligt att höra hur det skramlade i flaskorna och flera av barnen ville gärna tömma och fylla flaskorna flera gånger om. När vi var klara limmade vi ihop locken på några av flaskorna så det blev maraccas.

Läs gärna mer om naturvetenskap i förskolan hos Skolverket.