Pedagogisk kub på Trollsländan


Under julen fick vår storbarnsavdelning Trollsländan en pedagogisk kub. Vad är då en pedagogisk kub?

Plötsligt en dag stod en jättelik kub inne på Trollsländan. Den verkar vara magisk. Där berättas sagan om Hans och Greta, och sagan om vatten. Vi vet ännu inte riktigt vad det är för en kub eller hur den ska användas, men möjligheterna är oändliga och den är redan en uppskattad mötesplats.

Ett tomt skal – undra vad det kan bli av det? Ibland en mötesplats för sagor, och en plats för samarbete. Ibland en plats för avskildhet. En annan gång en stuga – väggar, tak, golv och fönster. Varför inte en parkeringsplats? Eller en restaurang, eller en kiosk.. Tänk vad en tom kub kan bli med barnens fantasi och kreativitet. Undrar vad den blir i morgon?

Vi kan också använda kuben till att ge barnen möjlighet till en lugn aktivitet där alla sinnen utmanas; arbeta med ljus och skugga, olika mattor som stimulerar känseln, musik med naturtema, doft från nejlikor i en flaska som pyser ut när barnen trycker på den.

En kub kan också fungera som “ett rum i rummet”. Vi kan skapa en station i kuben, så att vi får både ett mentalt och fysiskt fokus kring en specifik pedagogisk aktivitet. Vi kan använda kuben till att uppmärksamma det projekt/tema barngruppen vill arbeta med just nu.

Många möjligheter! Fortsättning följer…