Bokpåse, rymd och vatten inne på Kompassen


Bokpåse förskolaPå Kompassen har vi bokpåsen. Ett barn får varje vecka uppdraget att ta med en bok, som man har läst hemma, och berätta om på förskolan. Bokpåsen är en del av vårt arbete med att visa hur viktigt språket är.

Språkutveckling är ett av förskolans viktiga uppdrag. Barn lär sig språk i samspel med sin omgivning. Från joller lär sig barnet successivt språkljud, ord och grammatik. När barnet är omkring ett och ett halvt år gammalt sker en enorm tillväxt i ordförrådet. Därefter börjar barnet kombinera orden i kortare två- och treordsyttranden. Vid ungefär 5 års ålder har barnet lärt sig de flesta av språkets regler och bildar meningar i stor enlighet med vuxenspråket, det använder rätt böjningsmönster och talar i huvudsatser och bisatser.

Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 rev. 2010, säger bla att ”förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen. ” Läroplanen hittar man här.

Boken på bilden, som var i bokpåsen under vecka 38, heter Rita & krokodil på fisketur av Siri Melchior. Såhär beskrev barnet boken för sina kompisar ”Det finns en krokodil i Ritas badkar och han sover där. Han får vara där alltid sa hon. Krokodilen äter upp alla grötarna och så diskar han. Sen ska dom till stranden och fiska och så fick krokodil en fisk och då sa Rita: Wow vilken stor fisk, jag vill också ha en fisk. Krokodil fick alla fiskarna och när dom kommer hem så lagade krokodil mat och Rita dukade. Krokodil tycker det var jättegott och Rita också.”

Vi vill också skicka med två härliga bilder från Kompassens två projektgrupper, Rymden och Vatten.

Solsystem förskola Vårt hav förskola