Likabehandling och inflytande i förskolan


Skärmavbild 2014-04-30 kl. 18.57.56Likabehandling 
Enligt läroplanen och diskrimineringslagen har vi skyldighet att arbeta förebyggande och aktivt med att motverka diskriminering och kränkande behandlingar. Vi arbetar målinriktat för att främja barns lika rättigheter och möjligheter. Varför ska man då arbeta med likabehandling inom förskolan? För oss står svaret klart. Det handlar om barns mänskliga rättigheter, om att förverkliga FN:s barnkonvention i förskolan. Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan är en förutsättning för att barn ska kunna utvecklas.
På Kartan, vår småbarnsavdelning, arbetar vi just nu kring hur man är en bra kompis och hur det känns när någon inte är snäll. Vi jobbar mycket med att barnen får möjlighet att säga hur det känns och tränar på att lösa konflikter och att dela med sig.
På Kompassen, vår storbarnsavdelning, arbetar vi med detta område bl.a. genom att prata om hur man är en bra kompis, vi hjälper varandra och tar hänsyn till vara på allas synpunkter och tycken. Ett konkret exempel är att vi läser en bok som belyser olika saker som man kan uppleva i vardagen, det är en bra grund till diskussion i barngruppen.

Barns inflytande
Att känna delaktighet och kunna utöva inflytande är inte bara en rättighet för barn – det främjar också deras lärande och utveckling. Därför hänger frågor om delaktighet och inflytande tydligt samman med utbildningens uppdrag kring kunskaper och värden. Vi vill att barnen ska få möjlighet att utveckla sin förmåga att uttrycka sina åsikter och kunna påverka sin situation!
På Kartan arbetar vi nu därför med att förändra lite i inomhusmiljön för barnen. Vi har utgått ifrån barnens intressen när vi tänker kring den nya miljön och vi har och vi kommer att köpa in mer material så att det blir en än mer lärorik och tilltalande miljö.
Även på Kompassen har vi arbetat med inomhusmiljön och gjort vissa förändringar utifrån barnens intressen. T.e.x så skapar barnen mycket i den inbjudande ateljén och våra nya limpistoler används flitigt (under uppsikt av vuxen)! Eftersom barnen skapar så flitigt går det åt mycket burkar, kartonger, toarullar mm så vi tar gärna emot det från er!

Vårdnadshavares inflytande
Ni som föräldrar och vi som förskola ska tillsammans skapa dem bästa förutsättningar för era barn så att de utvecklas, efter deras förutsättningar, rikt och mångsidigt. Ni föräldrar fick under v.6 ert första utskick från Markör, med möjligheten att svara på den årliga brukarundersökningen (föräldraenkäten). Om ni ännu inte svarat på den, ber vi er gärna att göra det. Undersökningen kan man svara på till mitten av april, och syftet med den är att mäta den pedagogiska kvaliteten. Om ni har några frågor kopplat till den, så tveka inte att fråga oss.

Ett viktigt forums för vårdnadshavares inflytande i vår förskola är föräldrarådet. Dessa möten är tänkt som ett forum där föräldrarepresentanter och pedagog samtalar kring verksamheten i förskolan. I föräldrarådet tar vi inte upp enskilda barn eller pedagoger, utan tanken är att tillsammans hitta lösningar på praktiska frågor. Forumet är till för er föräldrar och för verksamheten i stort. Protokoll från mötet skickas sedan ut till alla vårdnadshavare och personal. I våra föräldraråd finns föräldrarepresentanter från båda våra avdelning representerade, önskar man att föräldrarådet behandlar en specifik fråga skickar man den frågan till någon av föräldrarådsrepresentanterna.