Likabehandling i förskolan


KompissolUnder den gångna månadens APT (arbetsplatsträff) diskuterade vi pedagoger bl.a likabehandling i vår förskola. Fokus för förskolans arbete är att arbeta för barns lika rättigheter och möjlig­heter samt mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Det främjande arbetet för likabehandling i förskolan syftar till att förankra respekten för alla människors lika värde och ska bidra till en miljö där alla barn känner sig trygga och utvecklas. Det riktar sig till alla och föregås inte av något särskilt problem. Exempel på det främjande arbetet är att pojkar och flickor ges lika stort inflytande och utrymme i verksamheten.

Det förebyggande arbetet syftar till att avvärja risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Exempel på förebyggande arbete är att leka rollekar och träna empati med barn i förskolan.

Det åtgärdande arbetet syftar till att verksamheten har rutiner för att upptäcka om barn känner sig diskriminerad, samt därefter utreda och åtgärda.

Som stöd för arbetet med likabehandling har vi utarbeta en plan mot diskriminering och kränkande behandling, vår likabehandlingsplan. Planen kan ses som en dokumentation av det främjande, förbyggande och åtgärdande arbetet och är det systematiska kvalitetsarbetet inom området. Planen ska upprättas årligen. Läs gärna med på Skolverkets hemsida, eller fråga oss i personalen!