Årets första månadsbrev!


Hej alla föräldrar,

Då var det dags för årets första månadsbrev. Här i månadsbrevet kommer en sammanfattning kring vad vi på förskolan gjort för aktiviteter i januari inom Hoppetossas profilområden matematik, kultur och utomhuspedagogik och så även förskolans specifika fokusområden för läsåret. Årets fokusområden är IKT (informationsteknik) och Flerspråkighet. Självklart händer det massor av annat kul och viktigt utanför dessa områden, exempelvis vårt arbete med Integritet, självförtroende och yoga. Läs och se gärna våra inlägg på vår app Tyra.

Matematik, utomhuspedagogik och kultur

Matematik

Vi har matematikmåndagar och Skogsknopparna har lärt sig att känna igen olika former med hjälp av färgglada cirklar, trianglar, kvadrater och rektanglar. Matematik ska vara rolig och lättsamt. Vi vill att våra barn ska få med sig glädje i samband med matematik för att i framtiden kunna koppla till matematik till någonting de känner igen och har kunskap kring.

Barnen i Skogsknytte och Skogsmulle har på matematikmåndagar datalogiskt tänkande. De har programmeringsdansat. Detta innebär att en programmerar och resten är robotar som blir kodade. Först tog en programmerare upp en skylt i taget – alltså koden, och alla som var var robotar dansade då stegen. Därefter la barnen en dansbana som alla fick dansa en och en Då provade barnen om det gick att vara fler som programmerade och att en var robot, men det var lite svårare. Stegen som användes var rakt fram, backa, hoppa, sväng och snurra och orden som användes var programmerare, programmering, programmeringsdansa, kod, koda och robot.

Utomhuspedagogik

Varje vecka går barnen på antingen Friluftsfrämjandets Skogsmulle- Skogsknytte- eller Skogsknoppass. Det är dagen då ryggsäcken ska med. Stort tack för att ni möjliggör att barnen får med sig sin ryggsäck och att ni kan ta den hem på disk. Skogsknopparna kommer inte lika lätt ut i skogen alla dagar då det är mycket snö. Januari har därmed bjudit på många härliga promenader i närområdet. En dag följde en korg med och gruppen pratade om vad de såg och vad som kunde få plats i korgen. Barnen såg en byggställning, siffror, solen, ett flygplan och en cykel. Allt detta fick inte plats i korgen. Däremot fick många löv, en pinne och en förfrusen tomte. Under promenaderna övar barnen en hel del på att gå på led, hålla gåbandet, vänta på varandra och se efter bilar på vägen. Det gäller att hitta bra lösningar till att kunna vistas ute och ha kul – även under vintetiden. Det kan vara kämpigt att ta sig fram i snö och på hala isvägar i en overall och korta ben. Därför är Skogsknoppgruppen lite kortare stunder i skogen och på utflykt, men kvaliteten är högre vid utflykterna då barnen inte hinner bli för kalla, blöta eller bli för trötta. På väg till Skogsmulle- och skogsknytteskogen har alla en matematikövning. En av turerna var uppdraget att hitta två pinnar som var exakt lika långa. Vissa hittade två egna eller så kunde man jämföra med kompisens pinne. Någon kom även på att bryta en pinne på mitten. Vintertiden innebär mycket rörelselekar, sång och ramsor för att hålla värmen och ha kul i skogen. Andra områden som barnen lärt sig om är allemansrätten, Hur snöflingor kan se ut på nära håll och att ta hand om skogens djur som har det lite skralt med mat nu när det är frost, snö och kallt. Barnens överblivna smörgåskanter och lite morötter och äpplen har satts upp i träden för att stödmata fåglar och rådjur.

Kultur

Skogsknopparna har under januari ägnat sig åt att kika närmare på olika flaggor. Gruppen har börjat med Sverige och Finland. Aktiviteten berör färg, form och skapande med olika material, både ofärdigt och mer färdigt. Barnen övar dels på att hålla sig inom en linje på flaggan, men även att skapa en flagga på sitt sätt, utan några rätt eller fel. Skogsknytte- och Skogsmullegruppen har besökt biblioteket i Alvik. Vi använder enkel teknik för att lämna tillbaka gamla böcker och för att låna nya. Alla hjälps åt. Alla barn får välja en bok var som de vill låna, sedan ser vi pedagoger till att låna normkritiska böcker, böcker på olika språk, böcker i olika genrer och böcker för olika åldrar och språklig utveckling. Läs gärna en bok eller två hemma, det är ett utmärkt sätt att öva fantasi, språk och koncentration.

Flerspråkighet och IKT (informationsteknik)

Skogsknyttarna och Skogsmullarna har ett projekt som heter ”Världen runt med Madde Gris!” Madde Gris har besökt olika länder som hon väldigt gärna vill berätta om. Madde Gris lärde sig också andra språk på sin resa och då vill hon dela sina kunskaper med barnen. Denna gång hade Madde Gris varit i London och berättade många intressanta saker om Storbritannien. Madde Gris pratade också lite engelska med barnen och sedan bjöd hon på en riktig brittisk måltid – vita bönor i tomatsås, bacon, ägg och bröd. Madde Gris kommer följa hem med en kompis i Skogsmulle- och Skogsknyttegruppen och då får ni föräldrar tillsammans med barnen titta på bilder från resan och läsa sagan som ni får med er hem.

Varför inte undersöka mer och lära känna Madde Gris resmål lite bättre? Där vill vi gärna ge er föräldrar möjlighet att samarbeta med förskolan om lusten finns, bra Ikt-tränning att leta vidare informationer och bilder på nätet eller på ett biliotek. Hoppas att ni får en fin resa tillsammans med oss era barn och Madde Gris! För Skogsknoppgruppen har testat appar på engelska, bland annat en pekbok där barnen lär sig djurnamn på engelska. Dessutom arbetar barngruppen med TAKK-tecken och nu har färgerna varit ett av ”veckans tecken” som även läggs upp på vår app. Skogsknoppgruppen räknar även alla barn och pedagoger när de varit på utflykt, på så många språk vi bara kan. Vi räknar bland annat på Finska, franska, engelska, svenska och persiska.

Tack från oss!