Då blev snön som diamanter


Hej alla föräldrar!

Under januari har vi välkomnat vår nya barnskötare, som kommer att arbeta i Skogsknoppgruppen.

Här i månadsbrevet kommer en sammanfattning kring vad vi på förskolan gjort för pedagogiska aktiviteter i februari inom Hoppetossas profilområden matematik, kultur och utomhuspedagogik och så även förskolans specifika fokusområden för läsåret. Årets fokusområden är IKT (informationsteknik) och flerspråkighet. Självklart händer det massor av annat kul och viktigt utanför dessa områden, exempelvis vårt arbete med värdegrunden, integritet och födelsedagsfiranden. Läs och se gärna inläggen på vår app Tyra.

Nu en återblick från februari.

Matematik, utomhuspedagogik och kultur

Matematik

På en av matematikmåndagarna repeterade och tränade Skogsknopparna på formen cirkel. Barnen hoppade och kastade en boll i olika cirklar ute på gården. Inomhus fortsatte matematiktemat och barnen tränade på siffror och logiskt tänkande med pussel. Här ser vi ett brett matematiklärande både med utomhuspedagogik och motorik och med finmotorik och logik och symboler. Detta för att locka aktiviteter som intresserar många barn.

Skogsmulle- och Skogsknyttegruppen har på matematikmåndagarna fortsatte med projektet datalogiskt tänkande. I detta matematikprojekt kan barnen lära sig att tänka stegvis, att ta instruktioner och att koda. Vid en av aktiviteterna gjordes det en bana med olika hinder som betydde olika saker, exempelvis att barnen skulle hoppa eller rulla. Barnen turades om att vara robot och att trycka på ”Start” som denna dag var på örat på robotmasken. Projektet ”datalogiskt tänkande” innehåller dels analoga aktiviteter men även digitala på lärplattan.

Utomhuspedagogik

Varje vecka går barnen på antingen Friluftsfrämjandets Skogsmulle- Skogsknytte- eller Skogsknoppass. Det är dagen då ryggsäcken ska med. Stort tack för att ni möjliggör att barnen får med sig sin ryggsäck och att ni kan ta den hem på disk.

Under januari har Skogsknopparna haft inskolning och därför inte kommit iväg till skogen. Dessutom har det varit svårt att komma iväg pga all snö och kyla som kommit vilket tar extra hårt på små kroppar. Gruppen har istället tagit promenader i närområdet och gått in i hallen för att värma upp sig. Exepel på utomhuspedagogik som skogsknopparna har ägnat sig åt på gården är att måla på snö och runt ett träd, gömma djur och leka kurra gömma och att ha bokstund där bilderna stod i fokus.

Skogsknyttarna och Skogsmullarna har haft gemensamma ”ryggsäcksdagar” och lärt sig massvis om snö och hur skogens djur och växter klarar sig under vintern. Under Friliftsfrämjandets Skogsknytte- och Skogsmullepass är alltid grupplekar, sånger och ramsor aktuella. En rutin är att öppna skogsporten, fika och att prata om allemansrätten. Vid en utflykt passade gruppen på att studera snön och kunde konstatera att den var svår att bygga en snögubbe av, varför var det så? Här fick barnen spåna och klura ut. En förklaring var att det var gnistersnö och en annan att det var för kallt. Barnen provade att göra snöänglar istället och att se hur det blev om vi kastade upp snön i solskenet. Då blev snön som diamanter.

Kultur

I februari har vi firat alla härtans dag på hela förskolan. Vi har jobbat med vänskapshjärtan, att kunna utrycka känslor och så har barnen skapat kärlekskort i olika material och utformanden ❤.

Skogsknytte och Sogsmullegruppen har varit iväg på teaterföreställningen ”Frö” som spelades av Teater tre. Gruppen åkte till St Eriksplan och besökte Improvisationsteatern – bara det är en kulturupplevelse i sig. Det var en härlig och intensiv upplevelse med t-bana, gå på led i stadstrafik och se föreställningen, sen tillbaka igen. Alla var superduktiga och engagerade! Barnen är väldigt rutinerade på att gå på utflykter och det märks. Här kan ni läsa och se ett klipp från teatern: http://www.teatertre.se/fro/ . Vi fick pedagogiskt material från teatern som vi ska använda lite senare i vår som handlar just om frön och att växa. Lite vårtecken såhär i vintertider är alltid härligt.

Flerspråkighet och IKT (informationsteknik)

Skogsknopparna har tagit sig fram i IKTns värld med hjälp av framförallt språkstimulerande och matematiska appar. Lärplattan tas fram för att främja någon typ av lärande och om gruppen ser en film ska det alltid finnas ett syfte bakom aktiviteten. Sirli som är förskolans nya barnskötare har erfarenhet av appar och program som passar för förskolebarn och har introducerat några nya pedagogiska appar. Många appar är på andra språk och det är spännande att se hur snabbt barnen lär sig nya uttryck och kommunikationsmöjligheter.

Skogsknyttarna och Skogsmullarna har projektet ”Världen runt med Madde Gris!”:

Efter över ett år av resande kom vår gamla vän Madde Gris tillbaka till förskolan. Hon besökte massa olika länder som hon väldigt gärna vill berätta om. Madde Gris lärde sig också andra språk på sin resa och då vill hon dela sina kunskaper med barnen. Madde Gris följer med hem till en kompis i Skogsmulle- och Skogsknyttegruppen och då får ni föräldrar tillsammans med barnen titta på bilder från resan och läsa om resmålet som ni får med er hem. Varför inte undersöka mer och lära känna Madde Gris resmål lite bättre? Där vill vi gärna ge er föräldrar möjlighet att samarbeta med förskolan om lusten finns, bra Ikt-tränning att leta vidare informationer och bilder på nätet eller på ett biliotek. Hoppas att ni får en fin resa tillsammans med oss era barn och Madde Gris!

Madde Gris är berest av sig och vill gärna berätta om olika kulturer, flaggor, länder och städer. Ett resmål var L.A. i USA och ett annat resmål under januari var Dubai som ligger i Förenade Arabemiraten. Madde Gris hade bland annat sett världens högsta byggnad och undrade hur många meter det var. En husvikarie som kan prata arabiska läste en saga på arabiska och så berättade hon att man läser bokstäverna från höger till vänster och att böckerna läser man också från höger till vänster.

Tack från oss!