God Jul och Gott Nytt År


Hej alla föräldrar!

Nu börjar terminen lida mot sitt slut. Och vi vill passa på att önska en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Men först en sammanfattning kring vad vi på förskolan gjort för aktiviteter i november inom Hoppetossas profilområden matematik, kultur och utomhuspedagogik och så även förskolans specifika fokusområden för läsåret. Årets fokusområden är IKT (informationsteknik) och flerspråkighet. Självklart händer det massor av annat kul och viktigt utanför dessa områden, exempelvis vårt arbete med lek och samspel, yoga och med vår pedagogiska miljö. Läs och se gärna inläggen på vår app Tyra.

 

Matematik, utomhuspedagogik och kultur

Matematik

Vi har matematikmåndagar och Skogsknopparna har bland annat gjort en aktivitet där skapande möter matematik. Skogsknopparna tittade på kuddar med siffersymboler och prickar på och valde en påse som de ville inspireras av. Siffersymbolen och prickarna säger någonting, i detta fall ett antal exempelvis siffran 2. Barnen räknade sedan antalet med fingrarna som sedan användes för att skapa figurer på ett papper. De matematiska områdena för aktiviteten var antal & siffersymboler.

Skogsknyttarna och Skogsmullarna har även de matematikmåndagar. Här övar vi på logiskt tänkande, att kunna ta instruktioner, tänka stegvis och att instruera någon annan.

Barnen får svara och tänka igenom frågor så som ”roboten ska nu till båtstationen, hur många steg tror du roboten behöver för det, och i vilken riktning?”

Utomhuspedagogik

Varje vecka går barnen på antingen Friluftsfrämjandets Skogsmulle- Skogsknytte- eller Skogsknoppass. Det är dagen då ryggsäcken ska med. Stort tack för att ni möjliggör att barnen får med sig sin ryggsäck och att ni kan ta den hem på disk.

Att uppleva skogen med sina sinnen genom alla årstider – det gör vi med våra Skogsknoppar.

Under november var det under en utflykt en gnistrande fin dag. Skogsknopparna upplevde då frost och iskristaller. Hur ser frost ut, hur känns det och hur smakar frost? Vad är frost? ”jo vatten” sa ett barn.

Skogsknyttarna hade en vacker morgon i Knytteskogen under en utfluykt. Maria-Nyckelpiga frågade barnen vad dom mindes om Allemansrätten och så pratade vi om vad vi får och inte får göra i Skogen som vi gör varje Skogsknyttepass. Vi läste ett kapitel ur boken om Ali, Sara och allemansråttan också som är en bok hämtad från ”Håll Sverige Rent”. Efteråt lekte vi en lek där det gällde att på olika sätt ta sig framåt: Hoppa på ett ben, gå baklänges, springa och samtidigt utföra ett uppdrag. Vi avslutade med att ligga ner på marken och titta när löven föll.

På Skogsmulle pratade vi på en utflykt om skogens höghus -Stubben. Vi undersökte vilka djur som verkar trivas i stubben, vilken våning bor olika djur på, och vad dom har för funktion för att till slut bryta ned stubben till ny jord. Eftersom det börjar bli lite kalt i skogen lekte vi också rörelselekar för att hålla oss varma. Bland annat allas favoritlek ”Mulles hammare”.

Kultur

Vi började november månad med att fira Halloween. Barnen och pedagoger fick klä ut sig om de ville, vi hade disco och bakade äppelkaka. På eftermiddagen var ni föräldrar inbjudna till fika och höstpyssel. Vilken härlig uppslutning det var, det var roligt att så många kunde och ville vara med!

Bilderboksförfattaren Stina Wirsén har varit på besök i Skogsknytte- och Skogsmullegruppen. De hade en workshop tillsammans. Hon läste sina böcker för barnen via projektor och analogt och sen fick vi pröva på hur det känns att jobba som bokillustratör. Barnen gjorde fina collage med Stinas hjälp. Det var ett lyckad kulturellt tillfälle, barnen mötte en inspirerande person som illustrerar och skriver böcker. Stina Wirsén kan ses som en konstnär egentligen, vars verk många barn känner igen och också en person som älskar sitt jobb som författare. Titta gärna på väggen i hallen ovanför torkställningen på hjul, där hänger konstverken som vi skapade tillsammans.

När Stina Wirsén var på besök passade Skogsknoppgruppen på att prata om just författare och illustratörer. Det är faktiskt människor som gör böckerna vi läser och barnen fick ett ansikte på vem det är som har illustrerat figurerna som vi så ofta läser och har aktiviteter kring. Vi tog fram 3 av Stina Wirséns böcker och alla barn fick peka på vilken bok de ville läsa, så valde vi ur ett demokratiskt perspektiv den bok som flest ville läsa. Efteråt läste vi även de andra två böckerna för de som ville höra mer.

Vi på förskolan läser alltid med mycket känsla, nyanser och inlevelse – allt för att skapa en magisk värd och för att barnen ska få upp ögonen för böcker och läsning. Fortsätt gärna hemma i att läsa någon bok eller två och testa att verkligen leva dig in i sagans värd, det brukar verkligen gå hem och uppskattas hos barnen.

Flerspråkighet och IKT (informationsteknik)

Nu börjar Skogsknyttarna och Skogsmullarna projektet ”Världen runt med Madde Gris!”

Efter över ett år av resande kom vår gamla vän Madde Gris tillbaka till förskolan. Hon besökte massa olika länder som hon väldigt gärna vill berätta om. Madde Gris lärde sig också andra språk på sin resa och då vill hon dela sina kunskaper med barnen. Madde Gris kom direkt från Paris och berättade om Frankrike och visade bilder från sin resa. Madde Gris bjuder också på fransk mat som hon köpte med sig. Till mellanmål blev det franska baguetter. Madde kommer följa hem med en kompis i Skogsmulle- och Skogsknyttegruppen och då får ni föräldrar tillsammans med barnen titta på bilder från resan och läsa sagan som ni får med er hem. Varför inte undersöka mer och lära känna Madde Gris resmål lite bättre? Där vill vi gärna ge er föräldrar möjlighet att samarbeta med förskolan om lusten finns, bra Ikt-tränning att leta vidare informationer och bilder på nätet eller på ett biliotek. Hoppas att ni får en fin resa tillsammans med oss era barn och Madde Gris!

För Skogsknoppgruppen kommer vi att arbeta med projektet ”Min bok” bland annat ur ett flerspråksperspektiv. Detta projekt kommer vi att börja med under vårterminen.

Regnbågsklubben är de barn som ska börja i skolan till hösten och de har gjort självporträtt. Här använde vi i lärplattan till att ta kort och skrev ut. Det var spännande att se hur skrivaren fungerade och även hur det gick till att kopiera. Här används olika typer av IKT för att gå från idé till handling.

Skogsknopparna har börjat använda några appar, bland annat pekböcker, matematiska och skapandeappar. Vårt arbetssätt är att ha små grupper, eller att barnet får sitta själv och testa och utforska apparna. Lärplattan och telefonerna används även för att lyssna på musik och under november började vi även med att titta och lyssna på luciasånger och julmusik.

Tack från oss

//Pedagogerna på I Ur & Skur Musketören