Madde Gris reser till Finland


Hej alla föräldrar!

Först en liten påminnelse om föräldraundersökningen för förskolan. Stockholm Stad skickar varje år ut en undersökning till er föräldrar där ni svarar på frågor om just vår verksamhet. Vi är mycket tacksamma för att ni svarar på enkäten!

Då var det dags för det tredje månadsbrevet för året. Här i månadsbrevet kommer en sammanfattning kring vad vi på förskolan gjort för aktiviteter i mars inom Hoppetossas profilområden matematik, kultur och utomhuspedagogik och så även förskolans specifika fokusområden för läsåret. Läsårets fokusområden är IKT (informationsteknik) och Flerspråkighet. Självklart händer det massor av annat kul och viktigt utanför dessa områden, exempelvis vårt arbete med miljön, Stopp! Min kropp! och vad vi pedagoger arbetade med på planeringsdagen. Läs och se gärna inläggen på vår app Tyra.

Tack för ett bra föräldramöte, protokoll finns nu ute.

 

Matematik, utomhuspedagogik och kultur

Matematik

På förskolan har vi matematikmåndagar och Skogsknopparna fick visa och berätta vilka siffror det fanns på ett papper samt färglägga de tal som pedagogen nämnde efteråt. Det togs även fram olika figurer där antal räknades och figurerna placerades sedan ut på rätt plats (siffran) på pappret. Barnen tränade även på turordning, lyhördhet, samarbetsförmåga och att hjälpas åt.

Skogsknyttarna och Skogsmullarna har börjat läsa i boken ”Hej Ruby” som på ett pedagogiskt vis berättar om programmering och datalogiskt tänkande. En uppgift var att berätta stegvis hur barnen hade kommit till förskolan, och sedan rita ett av stegen. Alltså att bryta ner ett ”problem” till små delar och i rätt ordning. Under den eftermiddagen hade grupperna en återblick från förmiddagens matematikaktivitet och barnen fick var och en berätta om sin morgon och sin teckning. Här över barnen på att stå i centrum och stärka självkänslan, och resterande kompisar på att ta in andras perspektiv och berättelser. Tänk att en morgonrutin kan skilja sig så från en annan, men att slutresultatet ändå blev att alla kom till förskolan.

”Hej Ruby” har även inspirerat till att koda: När vi kodar sätter vi ihop fler olika delar till en del. Här har barngruppen använt 3 delar som tillsammans blir ett träd. Varje del är ett kodord till trädet. Stam + gren + löv = träd.

Utomhuspedagogik

Varje vecka går barnen på antingen Friluftsfrämjandets Skogsmulle- Skogsknytte- eller Skogsknoppass. Det är dagen då ryggsäcken ska med. Stort tack för att ni möjliggör att barnen får med sig sin ryggsäck och att ni kan ta den hem på disk.

Då kylan har bitit sig fast och istäcket legat hårt har Skogsknopparna valt att ta promenader i närområdet och fikat i hallen innan utflykterna. Men Skogsknopparna har också varit i skogen. Skogsnopparna lekte kurragömma, sjöng Knoppsången och så letade barnen efter olika djur som hade gömt sig i skogen. De djur som barnen hittade var nyckelpigan, ekorren, katten och singeln. Till varje djur sjöng också gruppen. Att vistas, leka och få positiva friluftsupplevelser är en viktig grund för oss på I Ur och Skur. När barnen är små är det väldigt viktigt att skapa trygga, roliga och spännande upplevelser från skogen och närmiljön.

Ett annat exempel är från en promenad där Skogsknopparna på vägen upptäckte ett byggobjekt. Under tiden gruppen stod och observerade byggplatsen hade barnen reflektion kring händelsen:

B – Dom jobbar här

A – Dom har byggt

Vad har dem byggt?

H- Ett hus, ett slott?

J.N – Dem bor där

(Matleverantören åker förbi med bilen)

W- Maten åkte

(Barnen tittade mot leverantören och vinkade hejdå)

På vägen tillbaka till förskolan mötte gruppen även på en katt som barnen ropade på genom att säga ”mjauuuw”. Under promenader började vi diskutera om hur olika djur låter. Plötsligt sade ett utav barnen lyssna fåglarna låter. Vi stannade upp för att lyssna på fåglarna och började gissa vart fåglarna hade sitt bo. Pedagogerna fungerar här som en länk mellan barnen och miljön. Pedagogernas roll är att utveckla barnens språk och bygga på barnens meningar. Detta dels på vägens gång, och dels under reflektion efteråt.

Skogsknyttarna och Skogsmullarna diskuterar alltid allemansrätten till fikastunden. Då får vi många spännande pratstunder om bland annat blåbärsplockning, trädfällning och vart man får bajsa om man behöver. Andra spännande aktiviteter som gruppen börjat med är att besöka den nya kompisen ”Berit Björk” och ”Naturrutan”.  Gruppen kommer att följa Berit Björk genom årstiderna och i mars var det kallt så Berit Björk behövde en värmande halsduk. Naturrutan gjorde gruppen i en kvadratisk form med hjälp av långa pinnar. Här är det även samma tema – att följa naturen och årstiderna. Här kommer gruppen att använda sina sinnen för att upptäcka naturen och lära sig om de arter som finns i naturrutan. Gruppen har under mars studerade naturrutan och spekulerat om vad som finns under snön. Barnen har dokumenterat att det i naturrutan finns en sten med en grop under där barnen trodde att en kanin, mus, snok eller älg bodde. Vi får se längre fram om någon kommer fram.

Kultur

Skogsknopparna har pratat om Iransk kultur och om hur en nyårsdukning ser ut i Iran. Detta då vi har en pedagog från Iran och vi tar gärna tillvara på de resurser vi har. På den första vårdagen kommer det nya året och det kallas ”Nowrouz”. Nowrouz är viktigaste kulturella högtiden i Iran och en nationell fest. Dagen innan Nowrouz dukar man ett bord med sju saker på som börjar på bokstaven ”S” på persiska. Dessa är sir (vitlök), sib (rött äpple som symboliserar glädje och skönhet), senjed (en torkad söt frukt som symboliserar tålamod), sabzeh (en brika med grott vete som är symbol för god skörd), serkeh (vinäger som är symbolen för åldrande), somag (en krydda som symboliserar soluppgångens färg och att med solen förgås allt ont), samanu (en söt pudding som symboliserar stryka). På nyårsdukningen finns också en spegel och målade ägg som symboliserar födelse och skapande av nytt liv, kakor och röd fisk och diktsamling av poeten Hafez. Alla i familjen sitter sedan runt det dukade bordet men äldre släktingar brukar stanna hemma. De unga i familjen besöker de äldre de ger då presenter till barnen. Skogsknopparna säger ”Gott nowruz” och gott nytt år som markerar vårens ankomst. Skogsknopparna har förberett och hjälpt till att duka & målat ägg, lyssnat på persisk musik och dansat. Förhoppningen är att våra tankar och handlingar liksom våren kommer att bli positiva och vackra.

Under mars har vi även firat påsk och Skogsknytte- och Skogsmullegruppen har fördjupat sig i varför vi firar påsk och då har tankar kring Jesus, himlen, påskkärringar och påskharen dykt upp. Vi har mött barnens funderingar med öppet sinne och försökt att ge en tydlig bild över högtiden. Genom att skapa i olika material kring en högtid får barnen böjlighet att uttrycka sig och sina tankar och erfarenheter på många olika sätt. Det skapas även naturliga samtalsrum för vad vi tillsammans upplever och hur man brukar fira påsk hemma, om man gör det dvs. Även Skogsknopparna har såklart påskpysslat en hel del och vi hoppas att ni fått med några kreativa påskalster hem.

Flerspråkighet och IKT (informationsteknik)

För att stimulera barnens lärande både analogt och digitalt använder vi lärplatta som ett pedagogiskt verktyg. På lärplattan arbetar vi ofta ur ett flerspråksperspektiv med ex matematikappar eller ser på filmer med teckenspråksstöd. Vi ser filmer från UR, barnkanalen som vi tycker har ett brett och pedagogiskt urval. Musikfilmer ser vi också på och dansar och sjunger till och dessa hittar vi ofta på Youtube. Vi har som riktlinje och regel att det alltid är en pedagog med när lärplattan används och att det ska alltid vara ett pedagogiskt syfte med aktiviteten. Skogsknoppgruppen tipsar om följande appar:

  • Barnspel
  • Mathematics Game
  • Shapes and Coulors for Toddlers
  • Pino (pinos bondgård)
  • Pekbok för småbarn
  • Toca Boca Hair Salon

Varje vecka får en kompis i Skogsknytte- och Skogsmullegruppen med sig vår vän Madde gris, pärmen och eventuellt något tillbehör till veckans uppdrag. Ni föräldrar får gärna titta i pärmen tillsammans med era barn och lösa uppgifterna för veckans resmål. Kika gärna på de andra resmålen också om ni har tid och lust. Vi ber er att ta något eller några kort från besöket med Madde Gris och skicka till oss. Tack snälla – det betyder mycket för barnen att ni engagerar er. Använd gärna sökfunktioner i telefon eller liknande för att få svar på Madde Gris kluriga frågor.

Madde Gris har under mars bland annat berättat om sin resa till Finland. Madde Gris hade där åkt renspann i Norrland och hälsat på Mumintrollet och hans vänner och sett några sevärdheter i Helsingfors. Gruppen övade på finska hälsningsfraser också. Madde Gris har även besökt Chile. I Chile finns det bland annat vulkaner, berg och väldigt gamla stenstatyer. Gruppen tittade också på Mendez bidrag från melodifestivalen (Everyday) och lyssnade på när han sjöng på spanska och så provade alla på att dansa salsa också. Väldigt bra handrörelser och snurrar fick alla till, kanske någon vill visa hemma? Då kan ni titta på detta klipp från Youtube/Svtplay för att få inspiration till salsafesten på hemmaplan.

Vi vill även tipsa om TAKK som vi använder på förskolan. TAKK är teckenspråksförstärkning och ”veckans tecken” på Tyra är ett bra sätt att få fatt i vardagsord och situationer där du med fördel kan både teckna och prata med ditt barn. Använd gärna detta arbetssätt om du har barn som inte har ett väl utvecklat talspråket, om du har svårt att nå och kommunicera med ditt barn och eller om ditt barn har koncentrationssvårigheter.

Tack för denna månad!