Utevistelse och skogsutflykt


Musketören är sedan hösten 2012 certifierad I Ur & Skur av Friluftsfrämjandet. I Ur & Skur innebär natur, miljö och hälsa varje dag! Vi utgår från barnens behov, aktivitet, väder och vad som passar bäst att genomföra ute eller inne. Pedagogikens utgångspunkt har sin grund i friluftsliv, utomhuspedagogik och upplevelsebaserat lärande och arbetar efter målen i läroplanen. Barnen upptäcker, leker och upplever med alla sinnen och hela kroppen. Att praktiskt få uppleva, stimulerar nyfikenheten, självkänslan, ger kunskap och förståelse. Barn leker bäst där det finns naturmaterial och växtlighet, barn behöver träd, pinnar, kottar och ytor för att kunna springa, leka och gömma sig. Barnen får prova på olika friluftslivsaktiviteter och grundlägger friluftsfärdigheter som de har nytta av hela livet. De får också en nära relation till naturen och utvecklar kunskap och trygghet att vistas där. Fråga oss gärna mer om I Ur & Skur pedagogiken! Här kan man också läsa mer.

Inom hela Hoppetossa tycker vi att utomhuspedagogik är viktig: utomhuspedagogik är ett komplement till den traditionella pedagogiken och betonar att upplevelser i den miljö som omger oss ska utgöra en bas för inlärning. Utomhusmiljön är en ständigt aktuell kunskapskälla! I Ur & Skur pedagogiken är ett ypperligt sätt att arbeta med utomhuspedagogik.

Ovan och till vänster fotografier från när Skogsknytte var på en längre utflykt, där vi vandrade längre bort från Knytteskogen och hittade ett område med en stor koja samt många ”stationer” där barnen bl.a gungade på en lång stock, gick på trappsteg, hade fri lek, etc. Strax innan åt vi lunch ute så utforskade vi längre upp i skogen och hittade en tomte och konst på stenar. Vi har även kikat på djurlivet och sett rådjur, daggaskar och fåglar. Barnen tyckte det var otroligt kul och så har vi bestämt oss för att komma hit oftare för att fortsätta utforska i närområdet :).

Här är ett fotografi från Skogsknopp när vi var på promenad och kollade efter olika färger. Vi frågade barnen om vad blommor och gräs behöver för att växa? Barnen visste att växter behöver vatten, jord och sol för att växa. Kroppen behöver också vatten. Vi hoppade i vattenpölar, det var roligt. När det regnar utnyttjar alla djur och växter i naturen vattnet!

Förskolans läroplan säger att ”barnen ska få förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i fysiska aktiviteter och vistas i olika naturmiljöer” samt att ”barnen ska kunna växla mellan olika aktiviteter under dagen, både utomhus och inomhus och i varierande miljöer”.