Vad är kultur för barn?


Hej alla föräldrar

Då var det dags för månadsbrevet för oktober. Här i månadsbrevet kommer en sammanfattning kring vad vi på förskolan gjort för aktiviteter inom Hoppetossas profilområden matematik, kultur och utomhuspedagogik och så även förskolans specifika fokusområden för läsåret. Årets fokusområden är IKT (informationsteknik) och flerspråkighet. Självklart händer det massor av annat kul och viktigt utanför dessa områden, exempelvis vårt arbete med värdegrunden, motorik och med barns integritet. Läs och se gärna inläggen på vår app Tyra.

Vi vill tacka för ett bra föräldramöte. Vilket engagemang ni föräldrar har till era barn och till förskolan. Många bra tankar och idéer kom upp kring våra fokusområden, tack för det och tack för energin ni gav oss i personalen att fortsätta arbeta för att just era barn ska få gå på en förskola i framkant. Nu kommer ett axplock av vad som hände i oktober utifrån Hoppetossas profil samt förskolans fokusområden.

Matematik, utomhuspedagogik och kultur

Matematik

Skogskopparna har tittat närmre på symboler och antal. Barnen letade efter kottar eller spadar som fanns på gården där exempelvis 2 spadar skulle placeras vid siffersymbolen 2. Barnen räknade och lade i rätt sifferordning. Detta för att på ett lekfullt sätt närma sig siffersymboler och dess kommunikativa värde – på ett lekfullt sätt.
Skogsmulle- och Skogsknyttegruppen har haft aktiviteter med datalogiskt tänkande. De fortsätter att träna med lägeskort: ”framåt”, ”sväng vänster”, ”sväng höger” och ”hoppa”. Vi repeterar begreppet ”kod”. Barnen kommer på idén att lägga till egna kommandon så roboten kan utföra fler uppgifter. Det är alltid både programmerare och robotar med i dessa övningar och barnen börjar greppa dessa ord och dess betydelse.

Utomhuspedagogik

Varje vecka går barnen på antingen Friluftsfrämjandets Skogsmulle- Skogsknytte- eller Skogsknoppass. Det är dagen då ryggsäcken ska med. Stort tack för att ni möjliggör att barnen får med sig sin ryggsäck och att ni kan ta den hem på disk.

Skogsknopparna är våra yngsta barn som upptäcker naturen med sina sinnen. I ryggsäckarna har det packats ner smörgåsar och varm dryck. Tidigare har gruppen använt sinnet synen och känseln. Nu har de även övat på att använda sinnet hörseln. Alla la sig ner under ett träd och lyssnade – det blåste en del vilket barnen hörde. Barnen hörde även ett flygplan och några fåglar. Efter ett tag ville barnen gå till sitt älskade blåbärsris så då provades det på att ligga på marken där och blunda lite och lyssna hur knoppskogen lät där. Skogsknopparna kikade även på hur trädet såg ut från en annorlunda vinkel – lägst med stammen och upp mot skyn då vi låg ner med huvudet mot trädet. Prova det någon gång – det är riktigt härligt och rogivande.

Skogsknyttarna och Skogsmullarna brukar i vanliga fall ha varsina skogspass, men ibland passar det bättre att slå ihop grupperna. En av gångarna var då svampstuvning skulle tillagas. Skogsmullegruppen har kikat lite närmre på just svampar och på samlingen läste vi mer om svamp i skogen och dess roll i hela kretsloppet och ekosystemet. De pratade om Mykorriza och olika nedbrytare men också om Tickor ”träddödare”. Sen var det dags att göra vår egen svampstuvning gjort på blek taggsvamp och kantareller. Barnen hjälpte till med allt och nästan alla gillade svamp-smörgåsarna.

Svamptillagningen blev som sagt även en passande aktivitet som en del av Skogsknyttarnas tema i höst som är ”allemansrätten”. Det är en fantastisk möjlighet som vi i Sverige har att kunna vistas i skogen och att laga mat i skogen, och dessutom av skogens egna delikatesser! Barnen lagade stuvning på blek taggsvamp och lite kantarell och det var väldigt uppskattat av de flesta.

Kultur

Vad är kultur för barn? Det undersöker Skogsknoppgruppen. Hur kan natur och kultur samspela? Att skapa någonting tillsammans, med naturen som en spelare har de provat på. Alla de löv som under oktober faller ner kan man ta tillvara på och kika närmre på. Löven har många olika färger och Skogsknopparna har tittat på just på höstens färger. Barnen har samlat och målat på höstlöv, med höstfärgerna rött, gult, orange och brunt.

I vår verksamhet anser vi att det är viktigt att hålla sig uppdaterad inom forskning. Därför söker pedagogerna efter forskning efter våra fokusområden. Här kommer ett citat om musik och rytmik:

Enligt språkforskare hör den musikaliska rytmen ihop med språkets rytm och att språkförmågan bör kunna övas upp genom att träna på att hålla takten till musik. Svt nyheterna/ vetenskap 2013

Skogsknyttarna och Skogsmullarna har tränat vi på sång med mycket rytm i. Då kan det vara bra att ha med instrument så som maracas för till hjälp för att få in den rätta känslan. En sång med mycket rytm och känsla är tigersången:

”T-T-T-T Tiger

S-S-S-S Smyger

T-T-T-T Tiger

Smyger FRAM!

Jag har en randig mamma med svans

Jag har en randig mamma med svans

Hon är farlig och stor (Wwwrrrrrrrrau!)

Med vassa klor (Wwwwwrrrrrauuu!)

Men mot mig är hon mjuk och goo”

Flerspråkighet

Att fira födelsedagar är viktigt för oss på förskolan. Alla barn och pedagoger ska uppmärksammas och alla får göra ett handavtryck på vår födelsedagsvärld som vi har i matsalen. När någon fyller år så sjunger vi alltid födelsedagssånger på några olika språk som vi har representerade på förskolan. Oftast är det svenska, engelska, polska, persiska, wolof och spanska. Här nedan är två födelsedagssånger som många av barnen börjar bli vassa på:

Polska:

Sto lat, sto lat,

Niech żyje, żyje nam.

Sto lat, sto lat,

Niech żyje, żyje nam,

Jeszcze raz, jeszcze raz,

Niech żyje, żyje nam,

Niech żyje nam!

Persiska

tavalod tavalod
tavalodet mobarak
mobarak mobarak
tavalodet mobarak

bia shamaro fot kon
ta sad sal zende bashi
bia shamaro fot kon
ta sad sal zende bashi

tavalod tavalod

tavalodet mobarak
mobarak mobarak
tavalodet mobarak

IKT (informationsteknik)

Skogsknoppgruppen har under en tid arbetet mycket med värdegrunden och med känslor. Detta för att stärka barnens integritet och för att kunna sätta ord på känslor. För detta har vi använt material från förskolebrevet.se där Stina Wirséns figur ”Liten” kommer fram. Gruppen har arbetat med boken om Liten och även med känslokorten som hör till. Vi har nu använt känslokorten tillsammans med lärplattan. Vi tittade på korten och tog kort/selfies med olika miner och känslouttryck. Dessa sitter nu uppe i matsalen där Skogsknopparnas dokumentationsvägg finns. Här utgår vi alltså från att se någon annans känslor, till att ta in dom i sin egen kropp. För att börja arbeta med enkel teknik i vardagen kan just lärplattan och kamerafuntktionen vara bra då många av våra yngre barn är bekanta med det.

Vi håller på att göra en kartläggning över lika pedagogiska appar som vi ska presentera för barnen. Vi vill vara säkra på att de håller måttet för vår verksamhet och att barnen ska utvecklas och lära sig någonting nytt när apparna används. Det ska desutom vara kopplat till vår verksamhetsplan och lärplattan ska alltid användas i pedaogiskt syfte på ett balanserat sätt.

Många av er föräldrar ville ha tips på appar från oss. Några appar vi använt tidigare är ”Puppet pals”, ”Toca”, ”Light Box”, ”Stop Motion” och ”ScratchJr”. Några vi kommer testa är ”Jaramba”, ”Petson och Findus”, ”mamborado”, ”Peppa Pig”, ”Alfons Åhberg”, ”Bablarna” och ”Pino”. Om ni har någon bra app ni vill tipsa om gör det gärna tack.

Tack från oss