Likabehandling och inflytande i förskolan


tussilago raketen förskolaLikabehandling
Enligt läroplanen och diskrimineringslagen har vi som förskola skyldighet att arbeta förebyggande och aktivt med att motverka diskriminering och kränkande behandlingar, och vi på Raketen arbetar målinriktat för att främja barns lika rättigheter och möjligheter. Diskriminering innebär att ett barn missgynnas direkt eller indirekt av någon av diskrimineringsgrunderna som innefattar kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Kränkningar kan vara både verbala, fysiska, psykosociala och texter/bilder. Vår förskolas vision och strävan är nolltolerans mot detta och vi har ett förebyggande arbete kring hur vi arbetar med detta med barnen, med pedagogerna och med alla vårdnadshavare i förskolan. Arbetet med barnen kan t.ex. innebära att prata om hur man är en bra kompis, att i leken få barnen att träna på att ta ansvar och hjälpa varandra samt att arbeta temainriktat. Varför ska man då arbeta med likabehandling inom förskolan? För oss står svaret klart. Det handlar om barns mänskliga rättigheter. Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan är en förutsättning för att barn ska kunna utvecklas.

Barns inflytande
När ett barn börjar i förskolan, är den första grundstenen att få barnet tryggt hos oss. Varje barn är unikt och därför tar det olika lång tid för varje enskilt barn. Arbetet handlar till stor del om att få barnen att känna trygghet till oss pedagoger, de andra barnen, miljön och till förskolans rutiner. Vi vill också att barnen ska lära känna varandra och pedagogerna avdelningarna emellan. Ju mer barnen känner trygghet, desto mer visar de sina fantastiska unika jag och egenskaper. Utifrån detta observerar och samtalar vi pedagoger kring deras intressen, för att utveckla verksamheten på bästa möjliga sätt för barnens utveckling. Att känna delaktighet och kunna utöva inflytande är inte bara en rättighet för barn – det främjar också deras lärande och utveckling. Därför hänger frågor om delaktighet och inflytande tydligt samman med utbildningens uppdrag kring kunskaper och värden. Vi vill att barnen ska få möjlighet att utveckla sin förmåga att uttrycka sina åsikter och kunna påverka sin situation.

Vårdnadshavares inflytande
Alla vårdnadshavare på Raketens förskola och vi pedagoger på förskolan ska tillsammans skapa de bästa förutsättningar för barnen så att de kan utvecklas rikt och mångsidigt. Under inskolningen får alla vårdnadshavare en inblick i hur vi arbetar på förskolan och hur vi tänker kring ert barns tid här hos oss. För oss är kommunikation viktigt, och vi vill alltid att ni ska känna att ni kan komma till oss och fråga om ni undrar över något. Om ni har synpunkt/förslag som ni inte vill ta direkt med oss utan med huvudman, kan ni skicka in detta till synpunkter@hoppetossa.com. Huvudmannen återkopplar sedan detta alltid med förskolechef.

Vi har även startat upp förskolans föräldraråd. Dessa möten är tänkt som ett forum där föräldrarepresentanter och pedagog samtalar kring verksamheten i förskolan. I föräldrarådet tar vi inte upp enskilda barn eller pedagoger, utan tanken är att tillsammans hitta lösningar på praktiska frågor. Forumet är till för er föräldrar och för verksamheten i stort. Protokoll från mötet skickas sedan ut till alla vårdnadshavare och personal. I våra föräldraråd finns föräldrarepresentanter från båda våra avdelning representerade, önskar man att föräldrarådet behandlar en specifik fråga skickar man den frågan till någon av föräldrarådsrepresentanterna. Målsättningen är att föräldrarådet träffas två gånger per termin.

Raketen är en ny förskola i Skarpnäck med lediga platser. Vår kö hittar man via Stockholm Stad: http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=55274540cb364c3681568ac27db2f485. Tisdagen den 19 april mellan kl 18.00-19.00 har vi Öppet Hus. Välkomna till oss på Flygargatan 7!