Programmering i förskolan


Barnen idag växer upp i ett tekniksamhälle och de är viktigt att vi redan i förskolan ger alla barn rätt verktyg för en bra start. Programmering är ett sätt att lära barnen tänka kreativt och ha ett logiskt tänkande. Barnen tränar matematik på ett annorlunda sätt, att tänka utanför boxen, att utveckla olika strategier, att tänka i flera steg i taget, att samarbeta och turtagning.

Eftersom hela gruppen på Kompassen är intresserade av musik, dans och rörelse har vi kommit fram till att använda oss av programmering även där. Där övar vi takt, koordination och vi bygger upp självkänslan; jag kan, vågar och alla blir sedda och hörda.

Tänk vad man kan bygga av återbruksmaterial! En hel robot av skräp som vi hade slängt annars. Barnen skapar de mest fantastiska alster av allt skräp/återbruk.

Här prövar vi att använda kort med lägesbeskrivningar. Inte helt enkelt med höger och vänster men övning ger färdighet. Sedan fick barnen i uppgift att gissa antalet knapptryckningar till papperskorgen med hjälp av roboten. Vi fick försöka många gånger innan de stämde. Roboten är en Blue-Bot, det gäller att tänka till vad som är vänster, höger, fram, bakåt och antal steg den kan gå.

Även här tränar vi sekvenser men med hjälp av kameler. Vi tränar även antal och färger, sorterar och räknar.