Samverkan med hemmen och förskoleappen


FörskoleappenSamverkan med hemmen är en viktig del av vårt uppdrag i förskolan. Lpfö 98 rev. 2010, belyser detta område tydligt redan i avsnittet Förskolans uppdrag:

  • «I samarbete med hemmen ska barnens utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar främjas.»
  • «Förskolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnets fostran, utveckling och växande.»
  • «Personalens förmåga att förstå och samspela med barnen och få föräldrarnas förtroende är viktig, …»

Ni som föräldrar och vi som förskola ska tillsammans skapa de bästa förutsättningar för era barn så att de kan utvecklas rikt och mångsidigt. Under inskolningen får ni en inblick i hur vi arbetar på förskolan och hur vi tänker kring ert barns tid här hos oss. För oss är kommunikation viktigt, och vi vill alltid att ni ska känna att ni kan komma till oss och fråga om ni undrar över något. Om ni har synpunkt/förslag som ni inte vill ta direkt med oss utan med huvudman, kan ni skicka in detta till synpunkter@hoppetossa.com. Huvudmannen återkopplar sedan detta alltid med förskolechef.

Vår förskola har ett förskoleråd. Dessa möten är tänkt som ett forum där föräldrarepresentanter och pedagog samtalar kring verksamheten i förskolan. I föräldrarådet tar vi inte upp enskilda barn eller pedagoger, utan tanken är att tillsammans hitta lösningar på praktiska frågor. Utöver föräldraråd finns andra mötesplatser för dialog som; utvecklingssamtal, informationsbrev, blogg och föräldramöten. Samverkan och det dagliga mötet berikar och utvecklar verksamheten!

Nytt sedan maj är även att förskolan använder sig av förskoleappen. Vårt syfte med att börja använda förskoleappen är att skapa förutsättningar för en tätare dialog mellan föräldrar och pedagoger. Förskoleappen förenklar dessutom förskolans pedagogiska dokumentation och administration. För dig som förälder är kommunikationen med förskolan helt plötsligt bara en knapptryckning bort. Förskoleappen inkluderar funktioner såsom exempelvis: Att enkelt kunna följa barnens vardag i förskolan via en telefon, läsplatta eller dator, att snabbt få viktig information från avdelningen, att föra ett samtal med barnets pedagoger om sådant som känns angeläget samt att kunna se alla bilder och filmer via ett bildspel.