Temaarbeten i vår förskola


Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära. På Jollen arbetar vi just nu med temat Nutid och dåtid på avdelningen Kompassen och på avdelningen Kartan temat I skogen, då barnens intresse för områdena är stort.  I läroplanen för förskolan, Lpfö98/10, står det att temaarbete skall bedrivas utifrån barnens intresse. I vår planering utgår vi alltid från barnens perspektiv och tankar i kombination med de föreställningar som vi pedagoger vill utmana barnen med. Med ett temainriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande” som det står i vår läroplan.

Back Mats SkansenInom vårt tema Nutid och dåtid har vi t.ex. besökt Skansen för att träffa Back Mats. Där fick vi vara med om hur barnen levde på en gård på 1800-talet, hämta vatten ur brunn, klä sig i deras kläder och laga mat över öppen eld. Syftet med besöket var att barnen skulle få en inblick i hur det var att leva förr i tiden. Läs gärna med om Back Mats här, varifrån bilden även kommer.

De områden i läroplanen Lpfö 98/10 som vi framför allt har arbetat med är: ”Tillägna sig och nyansera innebörden i begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld” och ”Utveckla sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöka förstå andras perspektiv”.

250px-4H_EmblemInom vårt tema I Skogen har vi t.ex. besökt en 4H-gården där barnen fick träffa grisar, kossor, kaniner och hästar. De pratade mycket om djuren, djurens namn, vad de äter, hur de låter, hur stora och små de var. De sjöng sedan sånger. Syftet med besöket var att barnen ska få känna trygghet i barngruppen tillsammans med pedagogerna, och få utveckla det sociala samspelet mellan varandra samt få kunskaper om djur och natur i en lustfylld lärorik utemiljö.

De områden i läroplanen Lpfö 98/10 som vi framför allt har arbetat med är:”Barnen ska få utveckla sin identitet och känna trygghet i den”  och ”Utveckla sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur…”.