Matematik med yngre barn


MatematikMatematik arbetar vi med dagligen och handlar inte om att vi ska lära barnen 2+2= exempelvis. Det handlar istället om att leka matematik. Vi försöker skapa en struktur hos barnen genom kommunikation. En grupp barn från båda avdelningarna har t.ex. varit på snigeljakt i vår närmiljö. Vi plockade med oss 20 stycken vinbärssnäckor hem till gården. Vi räknade dem, tittade på färger och mönster på snäckorna (sniglarna). Vi har också plockat kottar och räknat antal, använt begrepp som stor, större, liten, mindre. Vi benämner olika begrepp i barnens vardag så som kort-lång, tjock-smal, tung-lätt. Vi har plockat pinnar och undersökt om pinnarna är korta, långa i förhållande till varandra. På det sättet har vi belyst några av matematikens olika egenskaper som mängd, antal och storlek. Genom att använda naturen och kroppen som verktyg får barnen utforska matematik på ett upplevelsebaserat vis. När barnen får i uppdrag att hitta en pinne som är lika lång som de själva är skapar de en större förståelse för matematiska termer som längd på ett lekfullt vis. Matematiken ”sätter sig” i kroppen på ett helt annat sätt än om vi pedagoger berättar för barnen att ”den här pinnen är lika lång som du är”. Det upplevelsebaserade lärandet genomsyrar alla ledda aktiviteter vi har på Raketen.

Måltiden vill vi ska vara en lugn stund för samtal och utforskande av enklare tekniker i vardagen som t.ex. Hur äter jag med en sked? Hur skär jag en potatis? Hur mycket ska jag tippa kannan för att hälla vatten i glaset och när häller jag för mycket så vattnet rinner över glaset? Hur skruvar jag upp och igen korken på mjölkpaketet?

Vi fortsätter att besöka skogen på onsdagar tillsammans båda avdelningarna. Barnen och pedagogerna plockar skogsmaterial att ta med från naturen för att skapa och konstruera med. Vi pratar kring de olika materialen som fångat barnens intressen och nyfikenhet.

I vår läroplan Lpfö 98, reviderad 2010, kan man läsa om förskolans uppgift. Förskolan ska bl.a. sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp och att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.  Förskolan har en uppgift att lyfta kommunikationen: barnen ska vara delaktiga i verksamheten, reflektera och följa resonemang. Det ska finnas ett fokus på barnens ifrågasättande och utforskande. För den som är intresserad hittar man Läroplanen för förskolan Lpfö 98, reviderad 2010, här.

Raketen öppnar en ny avdelning i augusti och har lediga platser. Vår kö hittar man via Stockholm Stad: http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=55274540cb364c3681568ac27db2f485.