Naturvetenskap är ett område som ligger nära barnen!


För dig som är förälder på Raketen, glöm inte att svara på föräldraenkäten om du inte redan har gjort det. Tack på förhand!

Naturvetenskap är ett område som ligger nära barnen. Det är brett och faktiskt roligt och intressant. Barnens naturliga intresse för att finna svar kan i vårt arbete med naturvetenskap tas tillvara och utmanas. Naturvetenskap är även ett sätt att förklara vår omvärld; det är samma värld som barnet i förskoleåldern utvecklas och leker i. För förskolebarnet kan ett experiment göras flera gånger, nytt resultat kan alltid jämföras med något annat. Den fria lekens spontana utforskande är en viktig del av naturvetenskapen!

Här är när vår avdelning Nebula använde skogen som lärmiljö; vi tog med oss våra nya förstoringsglas och barnen fick arbeta i grupper 2 och 2 när dom utforskade skogen. Vad finns under barken på träden, bland barren på marken och i jorden? Barnen sa själva att dom var detektiver som letade efter gömda spår i vår skog 🙂

Här är vår avdelning Tellus i skogen hela gruppen för att utforska och göra matematik. Först ville vi alla bara leka och utforska själva eller tillsammans men till slut så landade vi alla på ett och samma ställe. Vi såg en ekorre som var väldigt sällskaplig och satt länge långt ner på en gren vilket gav barnen tillfälle att verkligen studera ekorren och det blev ett långt samtal kring ekorren, vart den bor och vad den äter. Så det blev inte bara matematik idag, utan även naturvetenskap!

Även vår småbarnsavdelning Luna var i skogen, denna gång med fokus motorik. Att vistas i skog och mark är en motorisk utmaning för barnen i den här åldern. Vi upptäckte också spillning från en hare och det var intressant att titta på. Vi talade mer om haren och kombinerade vårt fokus på motorik med inslag av naturvetenskap.

Slutligen en bild från vår avdelning Nova där vi arbetat en period med vårt vattenbordet. På väggen bakom vattenbordet projicerades det denna dag hav och vågor till en lugn musik för att komma i en skön stämning. I ena behållaren var vattnet varmt i det andra kallare. Barnen kände sig försiktigt fram men det dröjde inte länge innan hällandet, ösandet och vispandet drog igång. Några av barnen blev inspirerade av havet på väggen och ville ösa ur vattenbordet i havet vilket gjorde att vi så småningom blev kanska blöta om fötterna och fick börja torka golvet så ingen skulle halka. 🙂

Hur arbetar ni med naturvetenskap?