Stillbildsfilm och programmering


Här testar vi på Nebula att göra stillbildsfilm på lärplattan. Tillsammans kom barnen överens om vad filmen skulle handla om samt planerade upp vad de behövde ta kort på. De bestämde sig för att göra en film om spindeln Elsa. Efter det turades de om att ta kort på spindeln Elsa och på varandra. Därefter klippte de bilderna så bara det de ville ha från varje bild kom med. Tillslut var det dags att spela in filmen. Vi fick öva oss i att använda spela in, paus och avsluta knapparna. Det var först lite svårt att tajma in knapptryck och prat men efter ett par gånger så fick vi det att fungera. När filmen var klar tittade vi på den tillsammans och det var väldigt uppskattat att höra sin egen röst på en film!

När vi var klara med filmen så testade vi ett annat program på vår lärplattan som utmanar det datalogiska tänkandet. Programmet går ut på få ett bi att förflytta sig till en specifik plats med hjälpa av framåt-, bakåt-,höger- och vänsterknappar. Tillsammans behöver man på förhand räkna ut hur många steg i varje riktning biet behöver gå. Detta uppmuntrar såväl det logiska tänkandet som förståelsen för programmering. Mer information om appen: https://itunes.apple.com/us/app/bee-bot/id500131639?mt=8.

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.” (Förskolans läroplan)