Naturvetenskap är ett område som ligger nära barnen!


För dig som är förälder på Jollen, glöm inte att svara på föräldraenkäten om du inte redan har gjort det. Tack på förhand!

Naturvetenskap är ett område som ligger nära barnen. Det är brett och faktiskt roligt och intressant. Barnens naturliga intresse för att finna svar kan i vårt arbete med naturvetenskap tas tillvara och utmanas. Naturvetenskap är även ett sätt att förklara vår omvärld; det är samma värld som barnet i förskoleåldern utvecklas och leker i. För förskolebarnet kan ett experiment göras flera gånger, nytt resultat kan alltid jämföras med något annat. Den fria lekens spontana utforskande är en viktig del av naturvetenskapen!

Här är bilder från vår avdelning Kompassen när vi var på en av våra dagliga utflykter och då upptäckte flera vårtecken. Barnen undrar hur de kan vara så varmt när de är vinter och varför de inte kommit någon snö ännu? Vi kommer ofta in på vårt klimat och vad de är i luften som gör att de är varmt och ingen snö. Kan de vara plasten som gör de eller avgaser, eller kanske ryket från skorstenen? De kanske brukar vara så här varmt ibland på vintern men då kanske de blir kallare på sommaren? Många tankar och frågor om vårt klimat och luften som vi andas hos barnen, ofta är de egna erfarenheter från vad de ser och hör som de relaterar till.

Här är ett exempel från när vår avdelning Kartan hittade en liten park och det finns ett fågelbo med fågelmat i. Vi pedagoger frågade ”vad är det för något?” och ”vem äter den här maten?”. Barnen svarade tydligt ”fågelbo!!” och de förklarade ”fågel äter mat”!

Hur arbetar ni med naturvetenskap?