På Kartan har vi skapat av de naturmaterial som vi har samlat i skogen. Vi har bland annat gjort ramar av pinnar och limmat ihop kottar på höjden, det krävs teknik! Även på Kompassen har vi varit ute i skogen; vi har under två veckor byggt en koja i Hagaparken. Det har krävts mycket teknik och matematik i kojbygget. Pinnarna ska vara rätt utformade, rätt längd och tyngd och placeras på rätt sätt för att bli stadig. Eftersom det är mycket bygg och konstruktion även inomhus har vi flyttat bygg och konstruktionshörnan så att den blir större och vi kan ge barnen mer utmanande material där.
Kompassen har också besökt Vasamuseet i vårt projekt ”staden då och nu”. Barnen var fascinerade över det stora skeppet och alla saker som hittats på skeppet. Det var ett vackert skepp från början, tyckte alla, men de som byggde det gjorde en för rund botten så därför tippade båten.
På Kartan har vi introducerat ”bokpåsen”, vilket innebär att barnen, en vecka var, får ta med sin favoritbok hemifrån. Vi läser den i samlingen varje dag och vi pratar tillsammans med barnen om boken, vad de har för tankar och upplevelser kring den. Denna vecka har vi läst ”det var det fräckaste”. Barnen får erfarenhet av att prata i grupp, och att kunna uttrycka sina tankar. Vi arbetar alltid aktivt med kommunikation och språk. Vi pratar mycket om hur man är en snäll kompis, om känslor och hur vi tillsammans löser konflikter. Även bland Kompassens barn blir det ett stort fokus på språk och kommunikation ibland barnen vid kojbygget och besöket på Wasamuseet, de delger hela tiden varandra sina åsikter och erfarenheter under långa samtal. Så spännande att få följa deras utveckling!