Klura, färdiga, gå – naturvetenskap!


Barnens naturliga intresse för att finna svar ska tas tillvara och utmanas. Naturvetenskap förklarar vår omvärld. Det är samma värld som barnet i förskoleåldern utvecklas och leker i. För att barn i förskoleåldern ska förstå hur naturvetenskapliga fenomen är uppbyggda måste de själva undersöka och se resultat. För förskolebarnet kan ett experiment göras flera gånger, nytt resultat kan alltid jämföras med något annat.

Ovan ser ni en bild från vår avdelning Kompassen när vi tidigare denna termin utforskade snö, is och vatten.Vatten är livsviktigt för människan och det verkar som om redan det lilla spädbarnet förstår det. Blänkande, porlande, glittrande lockar vattnet i bäckar, pölar, hinkar och kranar. Kall och vit är snön och isen på vintern. Det finns så mycket roligt att göra med vatten. För att inte tala om allt viktigt och spännande som finns att lära om vatten!

Nedan ser ni en bild från Ankaret från deras projektarbete kring färg. Världen är full av färger, färger som påverkar och skickar signaler. Vi lyfter grundfärgerna (röd, blå, och gul) och hur färgerna påverkar varandra och oss.
Vi vill att barnen ska få arbeta praktiskt för att få möjlighet att uppleva färgernas blandningsegenskaper och uttryck. Hur kan man upptäcka färg?

Läs gärna mer om naturvetenskap i förskolan hos Skolverket.